سور کوی یکی از روستای های املش است. سورکوی نسبت و به معنای محله سوری هاست. سورکوی همانند کردکوی محله کردها عنوان مشهوری در کاربردهای زبان فارسی است. البته در هنگام نامگذاری رسمی به دلیل اشتباهی کوی به کوه تبدیل و سور کوی به سور کوه و در هنگام پسوند و نسبت سورکویی به سورکوهی تبدیل شد.
سور یا همان سوریان و آسوریان و آشوری و آشوریان اقوام معروف در منطقه بین النهرین و عراق است. امروز نام سوریه دلالت بر همین قوم دارد که روزگاری بر منطقه خاورمیانه حکومت و فرمانروایی داشتند. سوری ها در مناطق ایران نیز همانند کردها پراکنده شده اند. از جمله مناطق سکنای آشوری ها و سوری ها می بایست به روستای سورکوی اشاره کرد. خاندان محیطی سورکویی (سورکوهی) از فرزندان آقامیرزا محیط، آقامیرزا مهدی و آقا میرزا محمود که خان های منطقه و از علما و ملاکین معروف و صاحب منصب بودند و نیز خاندان اورمزدی و اهورامزدایی از جمله این خاندان است. جالب این که آنان هرگز خود را گیل و گالش و دیلمی و گیله مرد نمی دانستند و خود را از نژادی دیگر معرفی می کردند.
نکته جالب دیگر آن که سورکوی در کنار کوهی هم قرار ندارد تا سورکوه یعنی کوه سوری ها به آن نسبت داده شود. البته در کردستان عراق در استان سلیمانیه در کنار روستای سوران کوه سور وجود دارد که به نام سورکوه معروف است.
شهر پنجوین در دشت شیلر قرار گرفته که بلندیهای مشرف بر آن، پنجوین یا «زله» ... خود، واقع در مرز دو کشور ایران و عراق و در حد فاصل دو شهر مریوان و بانه قرار دارد. از جمله مهمترین ارتفاعات این منطقه، سورن، سورکوه و کانی مانگا است که دهانه دشت شیلر قرار دارد.
در عملیات والفجر 4 این مناطق آزاد شده است:
دشت وسیع و دره شیلر میان شهر مرزی بانه و مریوان با فرورفتگی خاصی که از خاک عراق به داخل ایران دارد ، در گذشته و در تاریخ جنگ تحمیلی منطقه مهمی به شمار میرفت. بلندیهای سورن، سورکوه و کانی مانگا در دهانه این دشت قرار دارند. عملیات والفجر 4 در سه مرحله و با هدف وصل این بلندی ها به یکدیگر در خط خودی، از روز 27 مهرماه 1362 به مدت 33 روز در منطقه جبهه شمالی سلیمانیه و پنجوین انجام شد.
حمله ساعت 24 و با رمز یا الله ... با الله ... یا الله در منطقهای به وسعت صدها کیلومتر مربع آغاز شد. نیروها در دو محور بانه و بلندیهای لری، گرمک، کنگرک و در محور مریوان و بلندی های پنجوین به نام زله ، مارو و خلوزه به پیشروی پرداختند. در مرحله دوم پس از گذشت دو روز از مرحله نخست، بلندی های سورن و کانی مانگا و چندین نقطه دیگر آزاد شد، اما بر اثر پاتکهای دشمن روی قله های کانی مانگا، برخی از مناطق دست به دست شد و نهایتا در اشغال دشمن باقی ماند.
fereshteh mohiti surkohi